miercuri, 15 august 2012

Cum sa-ti cresti sansele de angajare din timpul facultatii? Top cinci sfaturi utile (via finantistii.ro)

Multi dintre studentii din Romania sunt obligati sa se intretina singuri in timpul facultatii si din acest motiv trebuie sa-si caute o slujba. Si cum anul universitar este tot mai aproape, tinerii incearca sa profite de acesta perioada pentru a gasi un job. Serban Mrejeriu, HR Consultant AIMS Human Capital, vine in sprijinul celor care vor sa-si cresca sansele de angajare cu cateva sfaturi utile.

1. Implica-te, arata determinare
2. Pregatire - urmeaza cursuri de specializare
3. Limbi straine - fii fluent
4. Informeaza-te temeinic despre job
5. Creste-ti cercul de cunostinte

Afla mai multe in continuare..



1) Trebuie sa te implici in activitati socio-profesionale
- Orice experienta anterioara in care un tanar poate dobandi si dezvolta abilitati de relationare, munca in echipa, sau de dezvoltare a abilitatilor de leader (initiativa, rapiditate in luarea deciziilor, autonomie, orientare in mediul organizational, comunicare in public) este valoroasa si poate fi trecuta in CV. Ideal ar fi sa te poti inscrie in stagii de practica si internship - chiar si neplatite, in mediul companiilor private. Daca acest lucru nu este posibil- implicarea in mediul organizatiilor si asociatiilor necorporatiste- fie ele profesionale, studentesti, neguvernamentale- iti poate oferi o anumita vizibilitate. Un recruiter cu viziune va aprecia activismul social si implicarea- sperand ca acest gen de comportament proactiv poate fi replicat si in mediul corporatist.

2)Mergi la cursuri de specializare si formare profesionala
- Orice forma de educatie prin care putem dobandi cunostiinte si abilitati este utila. Vreau sa insist pe termenul de abilitati si cunostiinte- si nu diplome. La interviu nu este important ce diploma ai, sunt importante cunostintele cu care ai ramas.In momentul de fata pe piata exista o oferta destul de bogata de cursuri de specializare, traininguri in regim deschis, programe de educatie profesionala si formare continua- multe dintre ele gratuite. Poti obtine intr-o vara diplome de inspector de personal, operator PC in diferite programe de baze de date, specialist in protectia muncii, contabilitate primara, specialist in transport rutier sau alte calificari care te pot ajuta sa pornesti la drum in domeniul pe care l-ai ales.

3) Invata limbi straine- In economia autohtone, dominata de companii multinationale, este imperativ sa cunoastem limba engleza. Orice alta limba de circulatie internationala (germana, franceza, spaniola, italiana) iti creste sansele de angajare. Este bine sa invatam limbi straine si sa le exersam, pentru a ajunge la un nivel fluent.

4)Trebuie sa te informezi despre jobul pe care il doresti- Inainte de a aplica pentru un job e bine sa faci un bun research despre domeniul in care vrei sa lucrezi- cum arata mediul de afaceri din acel domeniu, care sunt principalii jucatori, care sunt principalele provocari ale pietii, sa te familiarizezi cu notiunile si conceptele cu care urmeaza sa lucrezi, cu mediul legislativ specific sectorului, cu profilul firmei pentru care aplici. Multe informatii le poti gasi pe internet- pe forumuri sau chiar de la cunoscuti care lucreaza in domeniul respectiv. Un recruiter va fi impresionat de candidatul care este bine informat, care demonstreaza ca il intereseaza domeniul respectiv si are afinitati cu industria in cauza- oamenii cu un nivel bun de informare si care demonstreaza curiozitate si dorinta de a invata sunt cea mai buna "materie prima" in domeniul resurselor umane.

5)Trebuie sa cresti vizibilitatea profilului profesional- Chiar daca ai un CV bun si esti pregatit pentru interviu (urmand cele 4 reguli de mai sus) e important sa te promovezi. Este important sa ai un CV complet si bine facut pe site-urile de joburi. Pentru a face o buna promovare te poti folosi de comunitatile sociale (linkedin, xing, facebook). Aici iti poti forma contacte care te pot ajuta in cariera si la care poti apela. Este important sa transmiti CV-ul la cat mai multi potentiali angajatori potentiali care ti-ai stranit interesul. Este bine sa intri in baza de date a firmelor care desfasoara proiecte de recrutare, sa participi la targuri de joburi, la alte evenimente publice unde se aduna angajatorii tintiti de tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.